Wat kan ik doen tegen het pluizen en pillen?

Lontwol is alleen gekaard en gekamd, niet gesponnen of getwijnd. Daardoor kan het gaan pillen, pluizen of haren verliezen. Dit kan je beperken door een beetje strakker te breien. Maar niet té strak natuurlijk, want dan gaat het mooie flyffy effect verloren.

Lontwol is een natuurproduct. Daar horen specifieke eigenschappen bij. Als je grof gebreide plaid of kussen net gemaakt is, is de wol nog heel vers. De wol wordt niet in elkaar gedraaid en behandeld zoals dat voor kleding wel het geval is. De wol is dus, op het wassen, kammen en eventueel verven na, nog volledig puur. Hierdoor heeft het de zachtheid en het volume wat ze ontzettend lekker aanvoelt. Om je product zo mooi mogelijk te houden, kun je er het best voorzichtig mee zijn. Hoe intensiever of ruwer je het gebruikt, hoe meer je dat ziet. Het is normaal dat de wol door de tijd heen steeds hechter wordt. De wol vervilt als het ware onder je handen. De hechting van de wol zorgt er voor dat je her en der pluisjes kunt zien. Dat is normaal voor wol, en erg afhankelijk van hoe intensief je de plaid gebruikt. Pluisjes die je niet wilt kun je er prima af knippen, je kunt er beter niet aan trekken, dan trek je vaak weer meer los.

Pluis verminderen met de droger: Je kunt het plaid ook licht inspuiten met water (bijvoorbeeld met een plantenspuit) en een paar minuten in de droger doen. Laat de droger steeds een paar minuten draaien en bekijk het resultaat. De warmte in combinatie met de vochtigheid van het plaid zorgt ervoor dat de wol gaat vervilten, en dus minder pluist. Echter krimpt het plaid hierdoor ook iets.

Voor werkstukken die intensief gebruikt worden, raden we het gebruik van lontwol af. Dit mooie materiaal is meer geschikt voor het maken van decoratieve projecten. Lontwol moet zeer voorzichtig behandeld worden om het zo te houden.

  

Lees meer over lontwol:

Haken en breien met lontwol

Workshop met lontwol een XXL deken breien met je handen

Workshop poezenmand haken

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Creastudio Juf Wolle en blijf op de hoogte van mooie aanbiedingen, nieuwe patronen in de webshop en nieuwe cusussen en workshops in Heerhugowaard - Noord Holland.

Schrijf je hier in en ontvang 10% korting, die je besteedt in de webshop van Creastudio Juf Wolle. Garens, handwerkbenodigdheden, patronen en pakketten.

© 2015 - 2024 Creastudio Juf Wolle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel