Haken en breien met lontwol, XXL garen

Vorige Artikel 22 van 33 Volgende

Wat is lontwol

Wol bestaat uit vezels, de haren van een schaap bijvoorbeeld die samen een vacht vormen. Alle haarsoorten zijn opgebouwd uit schubben. Wol onderscheidt zich van andere haren door grovere schubben en een sterke kroes van wel 20 bochten per 2,5 cm. Beide eigenschappen maken dat wol bij spinnen of vilten in elkaar klit en goed aan elkaar vast blijft zitten.

Lontwol is een halfproduct. De wol is gewassen en eventueel gekleurd. Daarna wordt het gekaard tot een vlies. Dit vlies wordt in strengen gesplitst en gekamd zodat alle vezels in dezelfde richting liggen. Om breigaren te krijgen wordt de lont getwijnd. Dat is in elkaar draaien van de vezels. Bij lontwol gebeurt dit niet. De wol is gekamd en gekaard meer niet. Afhankelijk van het soort vezel verschilt de lengte, de krul en de zachtheid van de lont. En dus van het schapenras.

De lont is opgebouwd uit losse ongetwijnde vezels en voelt daardoor teer aan. Je trekt de vezel gemakkelijk los. Maar na verwerking is het verrassend stevig.

Eigenschappen van lontwol

Wol is een natuur product met fantastische eigenschappen. Het is flexibel en sterk. Het heeft een enorme elasticiteit en veert terug in zijn oorspronkelijke vorm. De kroes en schubben houden lucht tussen de vezels vast, waardoor de wol een goede warmte-isolator is. Door de natuurlijke wolvet is wol water-en vuilafstotend. Wol neemt veel vocht op zonder klam aan te voelen. Wol voelt in de zomer koel en in de winter warm aan. Wol is brandvertragend omdat het geen vlam vat maar schroeit. Dit maakt wol ook erg geschikt voor toepassingen in interieurs, decors en kunstwerken.

Merino wol

een Merinoschaap heeft de fijnste wol van alle schapenrassen. Eén schaap produceert tot wel vijf kilo wol per jaar. De wol heeft een zeer fijne structuur en is zacht en zeer geschikt om te vilten

Micron

Wol vezels variëren in dikte, tussen 10 micrometer voor de fijne wol van de merino schaap tot 40 micrometer van het Shetland schaap. De dunste vezels geven het minste irritatie op de huid. Als de wol dikker is dan 28 micron begint het te kriebelen

Werken met lontwol

Je kunt de hele lont gebruiken voor XXL breien en haken. Ook kun je de lont halveren door te splitsen. Je kunt er heel  goed mee vilten. Als je het werk even in de droger doet vilt het een beetje en pluist minder. Haken of breien kan met je handen, armen, bezemstelen, pvc-buizen, haaknaald 35 mm of breinaalden 35 – 50 mm. Maak stoere vloerkleden, kussens, dekens en sjaals. Leef je uit met dit prachtige garen.

Lontwol bij Webwolwinkel

Nieuw-Zeelands merino lontwol 401 ecru/wit  Prijs: € 14,90 500 gram, € 24,90 1 kilo
Australisch gemeleerd lontwol 483 grijs          Prijs: € 17,90 500 gram, € 29,90 1 kilo

 

Workshop volgen?

Maak je eigen woondeken met Lontwol. Webwolwinkel verzorgt workshops bij de Intratuin in heerhugowaard

Kijk hier voor meer info Workshop lontwol XXL deken maken

© 2015 - 2022 Creastudio Juf Wolle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel