Wat is lontwol

Lontwol is een dikke draad met vezels. De vezels van wol zijn in één richting gekamd, in de vorm van een lang lont. Daarom hoor je ook de term "kamband" vaak. Populaire namen zijn  Big Wool of XXL garen. Naast dat je met deze wol kunt breien en haken, is de wol ook geschikt voor vilten. Ieder schapenras geeft zijn eigen wolvezel. De wolvezels zijn veelal van het merino schaap. De vezels zijn ongeverfd, en puur natuur. Bij antraciet gemêleerd bijvoorbeeld, houdt dit in dat er wel eens een pluk van een witter schaap in zit, of juist een heel donker schaap.

De lontwol is een dikke lontwol en dit gaat perfect samen met XXL breien, extra extra large breien dus. Met dit dikke lontwol en grote steken krijg je het gewenste resultaat. Dit vette breien kun je op je arm doen (armbreien) of op tafel, op de bank breien, met PVC buizen breien, bezemstelen breien. enz. Gebruik voor XXL haken een haaknaald 35 mm. Voor een woondeken  rondbreinaalden 35 mm,  lengte 120 cm en voor een kussen breinaalden 25 mm.

De wol die wij verkopen zijn;

Lontwol natuur is ongeverfde wol van verschil­lende schapen­rassen, in natuur­lijke witte, grijze en bruine tinten.

Eigenschappen van wol. De kleur, fijnheid, verviltbaarheid en andere eigenschappen van wol verschillen per schapenras. En zelfs per kudde of per individueel schaap. Bij geverfde wol valt het vaak minder op, maar naast deze verschillen kunnen ook veranderingen in weers­omstandigheden, voeding, verzorging en moment van scheren door de tijd heen variaties veroorzaken. De wol kan daardoor telkens anders aanvoelen of anders van tint zijn. Maar dit is juist ook één van de charmes van dit mooie natuur­product.

Fijnheid. Afhankelijk van de eigenschappen zijn wolsoorten meer of minder geschikt voor naaldvilten, natvilten, spinnen of XXL-breien/haken. Hoe lager het micron-getal, des te fijner is de wol. Wolsoorten met een fijnheid van minder dan 25 micron zijn voor de meeste mensen geschikt om op de huid te dragen. Dikkere wol kan kriebelen en is dus minder geschikt voor sommige kledingstukken. Als je lontwol gebruikt om grote dekens e.d. te breien, is het goed om te weten dat hoe fijner de wol is, des te sneller hij kan gaan pillen of pluizen.

Een nadeel van wol is dat het kan pluizen en niet lekker ruikt.

Op de volgende pagina’s kun je uitleg vinden over projecten met lontwol, fijnheid, onderhoud en pluizen

© 2015 - 2024 Creastudio Juf Wolle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel