Waarom zou je gaan breien?

Breien. Wanneer je dit woord hoort denk je aan je oma die een trui aan het breien is, maar niets is minder waar. Vandaag de dag is breien uitgegroeid tot een sociaal fenomeen dat veel voordelen biedt voor zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. Breien is zowel magisch als origineel. Breien is een traditionele hobby.

De voordelen van breien voor je brein

Insteken, omslaan, doorhalen, af laten glijden… Breien is niet bepaald simpel of iets wat je snel kunt leren. Het vereist ritme, mentale behendigheid en motoriek. Het geeft ontzettend veel voldoening om een eigen sjaal, trui of tas te kunnen maken die niemand anders heeft. Breien traint beide hersenhelften, door simpelweg een draad van de ene naald naar de andere te brengen verbeter je je coördinatie en door meerdere kleuren en patronen toe te voegen aan het kledingstuk gaat je mentale behendigheid met sprongen vooruit.

Breien is therapeutisch

Het is misschien een verrassing, maar breien is zeer therapeutisch voor iedereen met motorische problemen. Het zou zelfs de concentratie en focus van kinderen verbeteren.

Breien vermindert stress

Veel mensen komen samen om te breien. Ze zitten bij elkaar, pakken een bol wol en hun naalden en gaan aan de slag terwijl ze ontspannen, praten of simpelweg focussen op de activiteit terwijl hun problemen en zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon. De lichamelijke handeling en de aandacht op het werk resulteert in een kalme gemoedstoestand voor mensen die veel last hebben van stress en onrust. De repetitieve beweging van breien ontspant. En je hoeft er niet eens erg over na te denken, op een gegeven moment gaat het vanzelf, net als fietsen.

Breien is goed voor je humeur

Zoals we eerder al vermeldden zijn er veel mensen die samenkomen om te breien en terwijl ze dit handwerk uitvoeren praten ze met elkaar. Breien bevordert sociaal gedrag, creëert nieuwe vriendschappen en brengt mensen samen. Je hoeft echter niet je huis te verlaten om te kunnen breien. Door alleen te breien kun je je beter concentreren op je eigen gedachten, waardoor er endorfine vrij komt die er voor zorgt dat je kunt relaxen en je op je gemak voelt.

Het verbetert je motoriek

Je hebt vast wel eens opgemerkt hoe behendig de handen van je oma zijn als ze een kledingstuk maakt van een bol wol, haar handen en vingers bewegen natuurlijk. Breien is een oefening die ervoor zorgt dat de handen blijven bewegen en niet stijf worden. Door de beweging blijven spieren warm en wordt de pijn verlicht en minder voelbaar. Het is het dus zeker waard om elke dag een uurtje te oefenen. Daarnaast bevordert breien de fijne motoriek bij kinderen en helpt het ook bij het leren van andere taken, zoals schrijven.

Breien bevordert je zelfvertrouwen

Het is verrassend om te zien hoe iets eenvoudigs zoals breien je welzijn zo kan verbeteren. Breien is niet alleen een hobby, het gaat ook om het bereiken van een doel. Het maken van een paar handschoenen, een trui of een warm vest voor de herfst. Er is een gevoel van genoegen als je iemand waar je om geeft een kledingstuk kunt geven waar je vele uren aan hebt besteed. Je steekt je tijd, je verbeelding, creativiteit en gevoel in elke steek. Een zelfgebreide sjaal of deken is toch een onwijs leuk cadeautje.

Je hebt altijd wat te doen

Breien is vaak een bezigheid met een doel. Je bent bezig met een sjaal, vest, deken, kussenhoes of muts. Er is altijd wel een project waar je mee bezig bent. En terwijl je bezig bent, denk je alweer wat je erna gaat maken. Zo heb je dus altijd wel wat te doen.

Je kunt het echt overal doen

Plekken waar ik heb gebreid: in de auto, bij mijn schoonmoeder op de bank, aan de rand van een Frans zwembad, onderweg naar kantoor in de trein, op een camping. Mits je een redelijk grote tas hebt om een bolletje wol en breipennen in te stoppen, kun je echt overal breien.

Wat je maakt is uniek

Zelf gemaakt is altijd uniek. Je breit je eigen smaak. Je kiest je kleur en garen zo uit dat je je eigen creativiteit daar in kwijt kan. Heb je iets gebreid en geef je dat cadeau dan is dat zeker een uniek geschenk.

Ben jij klaar om aan de slag te gaan met je breinaalden?

Kijk bij de breipatronen hieronder en ga lekker aan de slag.

Breipatronen vind je hier

© 2015 - 2024 Creastudio Juf Wolle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel