Hoe begin je met macramé?

Artikel 1 van 2

Hoe begin je met macrameeën?

Macramé knopen

Macramé is een knooptechniek. Voor macramé heb je garen en een schaar nodig om werkstukken te creëren. Om te macrameeën heb je koord of touw nodig. Natuurlijke vezels zoals katoen, linnen en jute zijn het mooist en knopen het fijnst, maar synthetische koord zoals bijvoorbeeld paracord is er weer in heel veel vrolijke kleuren en is bovendien goed bestand tegen vocht. Wol of jersey garen zoals Zpaghetti kan ook, maar alleen als het een stevige draad is die niet rekt. Het materiaal is bepalend voor de look. Patronen staan in de boeken; macramé, macramé accessoires en macramé nieuwe stijl.

Je knoopt met macramé leuke wandhangers, kussens, plantenhangers, ceinturen, armbandjes en veel meer.

  1. Weitasknoop
  2. Gedraaide weitasknoop
  3. Verspringende weitasknoop
  4. Cordonknoop
  5. Opzetlus en Festonknoop
  6. Overhandse knoop

We werken met macramé koord van 3 mm, Durable Rope, Spesso Chunky van hoooked en zpagetti garen.

Nodig: schaar, macramé garen, centimeter, plakband, prikbord, kralen, patroon armband en veer, kammetje

Hoeveel draad heb je nodig? Hoeveel koord je in moet slaan, hangt af van het werkstuk dat je gaat maken en de dikte van je koord. Macraméknopen gebruiken veel koord en elke draad moet daarom minstens 3,5 keer zo lang zijn als de lengte van het te maken project. Houd er bovendien rekening mee dat dik koord veel sneller opknoopt dan dun koord. Net als bij haken en breien kan het dus handig zijn om eerst even een proeflapje te maken voor je aan het echte werk begint!

Wat heb je nodig? Naast koord heb je een stok of een ophangkoord nodig en een aantal klemmen (of haken) waaraan je de stok kunt ophangen of bevestigen. Een knoopplank kan ook handig zijn. Een zacht bord waarin je spelden kunt steken om je werkstuk op z’n plaats te houden is het meest ideaal. Verder kunnen elastiekjes van pas komen om de losse draden in bedwang te houden en natuurlijk een schaar om het koord te knippen!

Uitleg van de verschillende knopen

Overhandse knoop: Deze gebruik je waarschijnlijk vaak in het dagelijks leven. Je gebruikt hem om iets vast te zetten of aan het uiteindes van franjes.

De opzetknoop: Met deze knoop maak je de werkdraden vast aan bijvoorbeeld een stok of ring.

Weitasknoop: meest gebruikte knoop. Je hebt minimaal 3 draden nodig. Je werkt met de twee buitenste draden om de middelste draad. Je begint hierbij afwisselend links en dan rechts te knopen.

Verspringend: Knoop je eerst een rij weitasknopen naast elkaar. De rij eronder laat je verspringen, waardoor de knopen van de bovenste rij komen. Hierdoor ontstaat een mat.

Gedraaide weitasknoop: Deze knoop is hetzelfde maar je begint steeds met dezelfde kant, hierdoor gaat je werk draaien.

Gedraaide weitasknoop met 2 kleuren: Hiervoor heb je minimaal 5 draden nodig. De draad in het midden waar je omheen knoopt en 2 draden van 1 kleur. Je knoopt een halve weitasknoop met 1 kleur afwisselend.

Cordonknoop. Deze knoop heeft een aantal variaties, je kunt de knoop horizontaal, verticaal en ook diagonaal gebruiken. Je maakt mooie lijnen in je werkstuk.

Horizontale en schuine cordonknoop: Je knoopt steeds één draad. Je gebruikt de verticale draden die je om een horizontale of diagonale draad knoopt. Je kunt van links naar rechts knopen maar ook van rechts naar links.

Vind je het nog lastig om te knopen en wil jegraag een mooie wandhanger of plantenhanger knopen en heb je wat hulp nodig? Meld je dan aan voor een leerzame macramé cursus. In 3 lessen van 3 x 2 uur leer ik je een aantal knopen en kun jij je eigen project starten.

Om direct aan de slag te gaan vind je hier alle macramé pakketten. Plantenhangers, Mandala wandhangers en een kussenhoes.

Lees meer over macrame knopen op de site van Creastudio Juf Wolle

Marleen Lubbers – Creastudio Juf Wolle

Email: info@creastudiojufwolle.nl

Mobiel:0639136184

Locatie Zuiderlicht 163, 1705TS Heerhugowaard

 

 

© 2015 - 2024 Creastudio Juf Wolle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel