Kan ik XXL-breiwerk wassen?

Wassen van lontwol ­producten is af te raden. De wol kan daardoor zijn luchtig­heid en zachtheid verliezen en hij kan gaan pillen en pluizen.

Wol heeft een hoog zelf­reinigend vermogen door­dat het van nature lanoline bevat (wolvet). Daardoor is het vuil­afstotend. Je brei­werk buiten aan de lijn laten luchten, liefst op een vries­koude ochtend, is daar­door meestal vol­doende. Wassen wordt afgeraden. Hierdoor verliest de wol zijn luchtigheid en volume. Wat ook fantastisch werkt in de winter is reinigen in de sneeuw.

Handwassen. Vind je het echter toch nodig om te wassen, houd dan rekening met het volgende. Je kunt je super­ dikke brei­werk eventueel laten reinigen bij de stomerij. Of je kunt het zelf op de hand wassen met een zacht wol­wasmiddel zoals Eucalan. Dompel de wol geheel onder in koud tot handwarm water. Zachtjes aandrukken totdat de wol door en door nat is. Maar let op: beweeg de wol zo min mogelijk, anders loop je kans dat hij gaat ver­vilten. Dat wil je niet! Vermijd ook plotselinge temperatuur­veranderingen; ook dat kan leiden tot vervilten.

Wassen in de machine is niet aan te raden. Je hebt dan tijdens het wassen weinig zicht op de voortgang. Gebruik in ieder geval een was­programma voor tere wollen stoffen en een geschikt wasmiddel.

Laat gewassen breiwerk horizontaal drogen. Als je het ophangt vervormt het door zijn eigen gewicht. Druk het water uit de wol, niet wringen! Leg het te drogen op een handdoek op een horizontaal droog­rek.

© 2015 - 2024 Creastudio Juf Wolle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel