Micron = fijnheid

Eigenschappen van wol. De kleur, fijnheid, verviltbaarheid en andere eigenschappen van wol verschillen per schapenras. En zelfs per kudde of per individueel schaap. Bij geverfde wol valt het vaak minder op, maar naast deze verschillen kunnen ook veranderingen in weers­omstandigheden, voeding, verzorging en moment van scheren door de tijd heen variaties veroorzaken. De wol kan daardoor telkens anders aanvoelen of anders van tint zijn. Maar dit is juist ook één van de charmes van dit mooie natuur­product.

Wat zegt het aantal micron over de lontwol?

Hoe lager het micron-getal, des te fijner de wol. De micron verschilt per soort van 19 tot 33. 19 is laag en de lontwol voelt super zacht. Als de lontwol 33 heeft is deze erg stug. De stugge lontwol is geschikt voor vloerkleden. Voor een woondeken neem je een zachtere wol, dus een lagere micron. Niet te laag want dan is de wol zeer zacht en erg pluizig. Van micron 22 tot 27 is geschikt voor en deken.

Afhankelijk van de eigenschappen zijn wolsoorten meer of minder geschikt voor naaldvilten, natvilten, spinnen of XXL-breien/haken. Hoe lager het micron-getal, des te fijner is de wol. Wolsoorten met een fijnheid van minder dan 25 micron zijn voor de meeste mensen geschikt

Alle soorten lontwol uit onze webshop zijn geschikt voor het XXL haken en breien. Als je lontwol gebruikt om grote dekens e.d. te breien, is het goed om te weten dat hoe fijner de wol is, des te sneller hij kan gaan pillen of pluizen.

De wol die wij verkopen;

© 2015 - 2024 Creastudio Juf Wolle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel