Sokken breien doe je zo!

Vorige Artikel 2 van 5 Volgende

Sokken breien doe je zo!

Hoe je sokken breit en je eigen warme sokken nog deze winter draagt!

Sokken breien dat is toch suf? Helemaal niet, je breit nu gewoon je eigen sokken. Zelfgebreide sokken blijven toch heel fijn om te dragen. Brei een paar voor jezelf of geef ze als origineel cadeau.
Voor beginnende breisters zijn de sokken zonder hiel makkelijk om mee te beginnen.  De comfortabelste sokken zijn die zonder naad, gebreid als een naadloze cilinder. Je breit rond zonder naad. Dit kan op verschillende manieren. Met één rondbreinaald of met 4 of 5 korte naalden.

Welke materialen heb je nodig?

  • Sokkenwol dat sterk is, vocht absorberend is en je voeten warm of koel houdt. Dat is wol met een menging van acryl. Bijvoorbeeld Durable Soqs of Durable Norwool plus.
  • Breinaalden. Je kunt kiezen om de sok met een rondbreinaald te breien of met 4/5 korte breinaalden.

Hoe maak je een sok?
Je kunt een sok haken of breien. Je breit van-boord-naar-teen of van teen-naar-boord. Voor de hiel brei je een Hollandse hiel of boemeranghiel. Je hebt een matentabel nodig zodat je weet hoeveel steken je moet opzetten voor elke maat.

Een sokken patroon bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Het beenstuk
  • De hiel
  • Een spie
  • Lengte voet
  • De bandteen.

Tips om sokken breien te leren.

Tip 1: Er zijn heel veel boeken verschenen over sokken breien, onder anderen ‘Sokken brei je zo!’

Tip 2: Wolplein sokken KAL, waarbij de basis van een sok breien wordt uitgelegd in handige video’s. Gaat het te snel dan spoel je even terug. Kijk hier voor de video’s Sokken Kal Wolplein

Tip 3: Op de site van “Drops Design” staan heel veel patronen, Noorse patronen en reliëf patronen. Eenvoudige patronen en iets moeilijker.

Tip 4: Een matentabel is een must, zodat je weet hoeveel steken je moet opzetten. Een standaard matentabel is er voor naalddikte 2.5 mm en 4 mm

Tip 5: Neem een basis breipatroon om mee te beginnen. Als je dit onder de knie hebt kun je met meerdere kleuren mooie patronen inbreien. Koop je 2 bollen Durable Soqs op deze site, krijg je gratis het basis patroon sokken breien erbij. Het patroon is met een rondbreinaald 2.5 van boord-naar-teen.

Tip 6: Kom je er niet uit dan kun je altijd nog een cursus volgen bij Creastudio Juf Wolle. Als de Corona regels het weer toestaan kun je naar de studio komen en sokken leren breien. De cursus is 4x 2 uur inclusief garen, breinaalden en instructies om 2 sokken te breien.

Succes en veel plezier met het maken van sokken. heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met mij op.

Marleen - 0639136184

Groetjes,  Juf Wolle van Creastudio Juf Wolle

www.creastudiojufwolle
info@creastudiojufwolle.nl

 

© 2015 - 2023 Creastudio Juf Wolle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel