Steken op de breinaalden zetten

Artikel 1 van 2 Volgende

Opzet breien

De opzet

Steken opzetten Je begint je breiwerk met twee breipennen en een bolletje wol. Het eerste wat leert is steken opzetten. Dat wil zeggen, je zorgt dat er steken op je breinaald komen. Zorg ervoor dat je de steken niet te strak opzet, want dat maakt het breien van de eerste pen erg lastig. Om dit te voorkomen kun je eventueel de steken opzetten op een dikkere breipen waarna je ze overzet naar een dunnere naald.  Denk er ook aan om de begin draad lang genoeg te nemen, zodat je altijd draad genoeg hebt om alle steken op te zetten die je nodig hebt.

Er zijn verschillende manieren om steken op te zetten. Je begint meestal met het maken van een opzetlus of een beginlus. Er zijn 2 manieren van steken op de breinaald zetten. Met 1 breipen of breiend opzetten.

De opzet, de steken breiend opzetten en gekruiste opzet

  1. Breiend opzetten. Beginlus maken en deze op de linkernaald zetten. Met de rechternaald in de steek steken. Draad om de rechternaald leggen en doorhalen. Net als recht breien. De steek op de rechternaald gedraaid op de linkernaald leggen. Nu staan er 2 steken op de linkernaald. Steek de rechternaald in de steek op de linkernaald en brei de steek recht maar laat deze niet afglijden maar op de linkernaald zetten.
  2.  Gekruiste opzet voor een elastische opzet.  Beginlus op de breinaald. De draad een stuk laten hangen, minstens 2x zo lang als je geplande opzet. De breinaald in de rechterhand. In de linkerhand beide draden die van de opzetlus komen. Klemmen met 3 vingers. Duim en wijsvinger spreiden en de draad achter je duim en wijsvinger straktrekken. De breinaald bij de duim insteken en van links naar rechts naar de draad bij de wijsvinger heen leiden.

 

© 2015 - 2021 Creastudio Juf Wolle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel