Breipatroon XXL-deken lontwol

Vorige Artikel 2 van 4 Volgende
GRATIS

Gratis breipatroon XXL-woondeken met lontwol maken

Het patroon is een breipatroon maar niet met breipennen maar met je handen. En niet om je armen zoals sommige mensen denken. Je legt het werk op de tafel en maakt steek voor steek. Net als vingerhaken maar dan anders.

Werkwijze XXL-deken maken

Benodigdheden: je handen en 2,5 tot 3 kilo lontwol

Gebruikte steken: recht breien

Werkbeschrijving

Stap 1: Je maakt met je handen een ketting van ruime lossen. Dit is een haaksteek. Maak 17 lossen, dit is de breedte van je deken. Leg het werk voor je op tafel. Wil je de deken breder of smaller dan maak je meer of minder lossen. Een losse is ongeveer 7 cm.

Stap 2: Leg de ketting van links naar rechts op de tafel. De lontdraad is rechts. Leg de lont boven het werk van rechts naar links. Maak nu een steek door de werkdraad/lont te pakken door de losse. Trek de draad door de losse en leg de lus boven het werk. Maak 17 lussen, werk van rechts naar links. Je hebt nu 17 lussen

Stap 3: Draai het werk niet. Laat het op tafel liggen. Werk nu van links naar rechts. Herhaal dit tot je geen lontwol meer hebt.

Stap 4: je krijgt lontwol van 500 gram. Je moet een aantal keren de lontwol aan elkaar hechten. Dit doe je door de uiteinden iets uit elkaar te halen. Over elkaar heen leggen en met je handen warm maken en wrijven.  Dikke lontwol kan iets uitgedund worden.

Stap 5: als de lontwol op is moet je 1 toer lontwol overhouden om af te hechten net als een breiwerk door steken over elkaar heen te halen.

Afwerken: Werk de 2  draden weg met je handen door de draad kort te maken en iets uit dunnen. Dan wegsteken tussen de steken.

Het pluizen van de deken.

De deken pluist wel een beetje dit kun je voorkomen door het een beetje te vervilten. Door het iets nat te maken, met een plantenspuit licht in sprayen.  Dan in de droger leggen. Niet te lang in de droger. Een paar minuten. Laat de deken drogen op een vlakke ondergrond. Het droogt op in de vorm, hoe het ligt.

Kan ik XXL-breiwerk wassen?

Wassen van lontwol ­producten is af te raden. De wol kan daardoor zijn luchtig­heid en zachtheid verliezen en hij kan gaan pillen en pluizen.

Wol heeft een hoog zelf­reinigend vermogen door­dat het van nature lanoline bevat (wolvet). Daardoor is het vuil­afstotend. Je brei­werk buiten aan de lijn laten luchten, liefst op een vries­koude ochtend, is daar­door meestal vol­doende.

Vind je het echter toch nodig om te wassen, houd dan rekening met het volgende. Je kunt je super dikke brei­werk eventueel laten reinigen bij de stomerij. Je kunt het zelf op de hand wassen met een zacht wol­wasmiddel zoals Eucalan. Dompel de wol geheel onder in koud tot handwarm water. Zachtjes aandrukken totdat de wol door en door nat is. Maar let op: beweeg de wol zo min mogelijk, anders loop je kans dat hij gaat ver­vilten. Dat wil je niet! Vermijd ook plotselinge temperatuur­veranderingen; ook dat kan leiden tot vervilten.

Workshop XXL-deken breien volgen? Je kunt een workshop volgen bij Creastudio Juf Wolle. Zodra de Corona regels weer versoepelen worden de workshops op vrijdagavond en zaterdagochtend gegeven bij Intratuin in heerhugowaard

 

© 2015 - 2021 Creastudio Juf Wolle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel