Macramé knopen

Artikel 2 van 2

Macramé, handwerk techniek uit de jaren 70tig

Macramé is een zeer oude knoopkunst. Macramé werd al in de tijd van de Babyloniërs en Assyriërs als versiering van de kleding gebruikt. Deze versiering werden veelal geknoopt van dezelfde draden als gebruikt waren voor de stof van het kledingstuk. In de 19e eeuw werd macramé in Nederland vooral gebruikt voor gordijntjes en franjeranden. In de 70e jaren werd het vooral gebruikt voor plantenhangers, riemen, armbanden en sjaals. Nu is het weer heel erg hip om wandhangers en plantenhangers te knopen.

Het ziet er ingewikkeld uit maar het knopen is niet moeilijk. Je kunt het makkelijk leren. Macramé bestaat uit enkele basisknopen en een groot aantal fantasieknopen.

Benodigd materiaal
Touw, stevig garen, eigenlijk alle garen is geschikt. Maar voor macramé moet wel materiaal gebruikt worden dat elastisch genoeg is om te knopen, maar niet te elastisch dat de knopen hun vorm verliezen. Minder geschikt is leerband, nylon en breikatoen.

Macramé garen in onze webshop

Durable heeft een nieuw garen, Durable Rope op de markt gebracht. Dit is een wat dikker garen en geschikt voor plantenhangers, vloerkleden, kussens en wandhangers. Durable macramé is dunner en geschikt voor plantenhangers, armbandjes, riempjes en kleedjes. Macramé is nog steeds erg populair. Met de knooptechniek kun je mooie creaties maken.  Het garen is geschikt voor de macramé techniek om plantenhangers, kleden, dromenvangers, kussens, gordijnen en meer te knopen.  

In de webshop kun je verschillende macramé pakketten kopen

Macramé patronen vind je hier

Verschillende macramé knopen

  • Aanzetknoop is nodig om alle draden aan een stok of stang te hangen.
  • Weitasknoop, wordt met 4 draden geknoopt. De knoop wordt in twee delen geknoopt. Als je één deel knoopt gaat het werk draaien. Je krijgt een wokkel. (zie afbeelding 2)
  • De platte knoop, een weitasknoop met twee draden.
  • Versprongen weitasknopen zijn weitasknopen die verspringen. Het aantal draden dat je nodig hebt is een veelvoud van 4. (zie afbeelding 2 middelste knopen)
  • De knoopmoes is een aantal weitasknopen en sla daarna de twee inlegdraden van voor naar achteren over de bovenkant heen.
  • De ribbelknoop is de draad om een draad leggen horizontaal of schuin. Hierdoor krijg je strepen in je werk.

Wil je zelf aan de slag?

 Gratis patroon plantenhanger

Wil je meer inspiratie en tips van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbief en wij houden je op de hoogte van nieuwe garens, patronen en pakketten. Je ontvangt eenmalig 10% op je aankoop. Ga lekker aan de slag met je hobby en maak nieuwe creaties!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier

Wil je leren hoe je moet knopen en een hippe wandhanger maken. Meld je aan voor een workshop macramé of cursus macramé, deze is 3x 2 uur  . Info over de Cursus macramé, vind je hier.

 

© 2015 - 2024 Creastudio Juf Wolle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel