Van katoen tot haakgaren

Artikel 16 van 18

Van Katoen tot haakgaren

Katoen is een vezel die als zaadpluis voorkomt in de vrucht van de katoenplant. De belangrijkste gebieden waar katoen verbouwd wordt, zijn de zuidelijkste staten van Noord Amerika, Peru, Brazilië, Egypte, Zuid-Rusland, China en India.

De mooiste katoen komt uit de zuidelijke staten van Noord Amerika en wordt "Sea Islandskatoen"genoemd. Andere soorten zijn: Peru-katoen en de Egyptische "Upperskatoen". Katia Cablé en Katia Candy zijn gemaakt van Egytisch katoen.

De katoenvezels zitten na het plukken nog vast aan de katoenzaden; na het verwijderen van deze zaden (ontzaden) kan de katoen versponnen worden. In ongebleekte katoenen stoffen zie je nog weleens zwarte puntjes. Dit zijn de zaadrestjes, die tussen de katoenvezels zijn blijven zitten. Dit noem je "pitjeskatoen".

De lengte van de katoenvezels varieert van 1 - 4 cm. Gedurende het groeien is de vezel rond- en buisvormig, hierin bevindt zich vocht. Wanneer de vrucht rijpt verdampt dit vocht. Er ontstaat ruimte en de vezel wordt plat en er ontstaan onregelmatige draaiingen. Deze regelmatige draaiingen zijn van groot belang bij het spinnen. Tijdens het spinnen worden de korte katoenvezels tot dunne en sterke garens gesponnen. Er is van nature weinig glans. Fijne katoen (Sea Island) heeft meer glans dan grove katoen (katoen).

Eigenschappen van de katoenvezel:

  • Neemt veel vocht op en wordt sterker in natte toestand. Dus heet wassen in de wasmachine is geen probleem.
  • De sterkte van de vezel is zeer goed. Katoen is sterker dan wol maar minder sterk dan linnen.
  • Kreukherstellend is gering.
  • Hittebestendig. Katoen is bestand tegen hoge was- en strijktemperaturen
  • Warmte isolerend vermogen. Katoen isoleert slecht. Katoen voelt in het dragen koel aan. Geschikt voor zomerse kleding.

Merceriseren van katoen is een proces om katoenen garens een fraaie, wasechte glans te geven. Er ontstaat een glans op de garens, het garen wordt sterker en de stoffen worden minder snel vuil.

In de wolwinkel hebben wij veel garens met katoen geschikt voor haken en breien van truitjes, knuffels en woonaccessoires.

100% natuurlijke garens voor duurzaam handwerken

 

© 2015 - 2024 Creastudio Juf Wolle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel