Wol!

Artikel 14 van 18

Wat is wol!

Wol is een dierlijk textielvezel. De meeste wol komt van een schaap. Er zijn ook dieren die haren leveren voor wol bijvoorbeeld; Kasjmierwol komt van de kasjmiergeit, Mohair is afkomstig van de angorageit. De angorakonijn levert angorawol deze is bijzonder zacht en heel licht. Lama's en Alpaca's leveren wol. Wol wordt gebruikt voor breien van kleding, dekens en sokken.

De 3 belangrijkste wolsoorten:

  1. Merino: dit is een fijne, zachte, sterk gekroesde wolsoort. De vezels zijn vrij kort, met veel kroezingen en naar buiten uitstekende schubben; daardoor weinig glans maar wel zacht. Prikt dus niet en is geschikt voor babykleding.
  2. Cheviot: dit is een stevige, dikke, weinig gekroesde wolsoort. Met vezellengte 17- 40 cm. Cheviotwol heeft weinig kroezingen en de schubben liggen dicht tegen de vezel. Cheviotwol heeft glans, is kreukherstellend en kan tot grove sterke garens worden gesponnen.
  3. Crossbred: dit is een wolsoort die ontstaan is door kruisingen van verschillende schapenrassen. Qua uiterlijk en eigenschappen ligt deze wolsoort tussen de merino en Cheviotwol in.

Wolkwaliteiten
Scheerwol; door de schapen te scheren krijg je de beste kwaliteit wol. Benamingen voor deze scheerwol zijn: Pure New Wool, Virgin Wool, Schurwolle, Pure Laine vièrge en Pura lana virgine.
Lamswol; door lammeren de eerste keer te scheren krijg je lamswol. Lamswol is kort, zacht en fijn.
Blootwol; is wol van een geslachte schaap waarvan de huid is verwijderd.

Scheurwol; dit is wol uit gebruikte textielartikelen. Scheurwol is minder van kwaliteit dan scheerwol en blootwol. Deze wolsoort wordt vooral gebruikt voor mengingen met wol of synthetische vezels.

Eigenschappen van wol

  • Wol neemt langzaam veel vocht op en staat langzaam vocht af.
  • De sterkte van wol is gering maar door veerkracht slijt het minder snel.
  • De elasticiteit van wol is groot. Wollen stoffen kreuken hierdoor weinig en de wol is vormvast. Door stoom is de wol vervormbaar.
  • Wol heeft een zeer groot warmte-isolerend vermogen door de geschubde en gekroesde structuur van de vezel. Er is veel stilstaande lucht tussen de vezels.
  • Wol is zeer geschikt om mee te vilten door vocht, warmte, wrijving en druk worden de wolvezels vervilt.

Het Wolmerk is ontwikkeld en gedeponeerd door de internationaal Wol Sekretariaat. Met beeldmerk en tekst "zuiver scheerwol".

De prijs van wol is afhankelijk van
- de fijnheid van wol is prijsbepalend. Hoe fijner de wolvezel, hoe fijner en gelijkmatig de draad gesponnen kan worden. Fijne wol is zacht en warmte isolerend.
- de lengte, hoe gelijkmatiger de lengte , des te gelijkmatiger zullen de garens worden.
- de kleur, wol is moeilijk te bleken. Wiite wol is duurder dan zwarte of bruine wol.
- de zuiverheid, veel verontreinigingen vragen veel behandelingen om wol te reinigen.

Onze wol collectie van Katia bestaat uit.

Kies je voor wol dan kies je voor kwaliteit. Je creatie blijft langer mooi, is sterk en zacht. Een kledingstuk of deken met wol houdt je lekker warm. Cotton Cashmere is zeer geschikt voor babykleding en dekentjes. Met Merino Grosso haak je een heerlijk warme deken en met Alpaca Air een zacht warme poncho.

webwolwinkel wol en garens

 

 

 

© 2015 - 2024 Creastudio Juf Wolle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel